APA BEZA “BAIK SEBELUM” DAN “GUNA SEBELUM” PADA LABEL MAKANAN?
Pernah tak anda pergi ke pasar raya dan lihat label makanan yang bertulis “GUNA SEBELUM” atau “BAIK SEBELUM”?
Tahu tak perbezaan berkaitan perkataan yang digunakan? Kadang-kala kita sendiri keliru dan membuang makanan tersebut walaupun ianya masih elok untuk dimakan.
Label “Guna Sebelum” atau “Makan Sebelum”.
• Bermaksud bahawa selepas tarikh yang dinyatakan, makanan tersebut tidak lagi dapat mengekalkan ciri-ciri kualitinya walaupun ianya disimpan mengikut syarat-syarat penyimpanan yang ditetapkan. Antara yang dapat dilihat pada makanan tersebut ialah ianya akan berkulat, tengik, masam atau basi.
• Selalunya tarikh akhir ini dilabel bagi jenis makanan tertentu yang mudah rosak iaitu susu,yogurt, produk telur dan jus buah Pasteur. Sekiranya telah melebihi tarikh yang dinyatakan, makanan itu tidak boleh dimakan atau dijual kerana boleh menimbulkan masalah risiko kesihatan apabila dimakan.
• Selalunya tarikh akhir ini dilabel bagi jenis makanan tertentu yang mudah rosak iaitu susu,yogurt, produk telur dan jus buah Pasteur. Sekiranya telah melebihi tarikh yang dinyatakan, makanan itu tidak boleh dimakan atau dijual kerana boleh menimbulkan masalah risiko kesihatan apabila dimakan.
Label “Baik Sebelum”.
• Bermaksud bahawa tarikh terakhir anda boleh mengharapkan makanan tersebut mengekalkan semua sifat kualitinya pada tahap terbaik. Produk tersebut mampu untuk mengekalkan kualiti selagi ianya disimpan mengikut syarat-syarat penyimpanan yang ditetapkan dan tidak dibuka.
• Selepas tarikh tersebut, makanan tersebut mungkin masih selamat untuk dimakan, tetapi kualitinya telah berkurangan. Kualiti yang dimaksudkan ialah seperti perubahan warna, rasa tekstur,perisa serta apa-apa sifat khusus yang dibuat akuan secara nyata atau tersirat seperti kesegaran makanan.
• Kemerosotan kualiti yang berlaku apabila terdapat perubahan yang tidak diingini dalam makanan. Sekiranya telah melebihi tarikh tersebut, makanan masih boleh dimakan, dengan syarat makanan tersebut masih elok dan selamat untuk dimakan.
• Selepas tarikh tersebut, makanan tersebut mungkin masih selamat untuk dimakan, tetapi kualitinya telah berkurangan. Kualiti yang dimaksudkan ialah seperti perubahan warna, rasa tekstur,perisa serta apa-apa sifat khusus yang dibuat akuan secara nyata atau tersirat seperti kesegaran makanan.
• Kemerosotan kualiti yang berlaku apabila terdapat perubahan yang tidak diingini dalam makanan. Sekiranya telah melebihi tarikh tersebut, makanan masih boleh dimakan, dengan syarat makanan tersebut masih elok dan selamat untuk dimakan.
Kesimpulannya, jangan lupa untuk membaca label semasa membeli makanan. share pada rakan-rakan dan orang tersayang.
Nota : Untuk makluman, penandaan tarikh pada bungkusan produk makanan adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Sumber: Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan, KKM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan